Outdoor Medicine

Menu

AWLS - Soest Sept '15

Prijs: € 985

Periode: 06-09-2015 t/m 08-09-2015

Beschikbaar aantal plaatsen: 1 van de 21

Inleiding

De Advanced Wilderness Life Support (AWLS) cursus is gericht op alle medisch professionals (in opleiding) en gespecialiseerde paramedici met een interesse voor voor wildernis en buitensporten. Eerdere kandidaten van de Nederlandse AWLS cursus waren o.a. SEH-artsen, huisartsen, anesthesiologen, chirurgen, militair artsen, tropenartsen en nog vele anderen.

De missie van AWLS is het creeren van competentie in medisch professionals waamee zij in een setting met beperkte middelen effectief medische situaties het hoofd kunnen bieden en voorkomen.

De cursus is ontwikkeld door de Universiteit van Utah en is sindsdien enorm gegroeid in populariteit. Niet alleen in de Verenigde Staten wordt de cursus nu aangeboden, ook in Kenia, Peru, Nieuw Zeeland en tegenwoordig Nederland is dit mogelijk.

Voor meer info, kijk op www.awls.org

Voor deze cursus zijn 28 plekken beschikbaar.

Praktische informatie

De AWLS is een driedaagse cursus en kost 985,- Euro. De cursus vindt plaats in en rondom het terrein van het Stayokay Hostel Soest, gelegen in een bosrijke omgeving met de Soester Duinen op steenworp afstand.

Bij de kosten inbegrepen zijn twee overnachtingen in 4 tot 6 persoonskamers in een jeugdherberg, alle maaltijden en tussendoortjes gedurende de cursus, gebruik van materialen, een cursusboek en een internationaal erkend AWLS certificaat. Ter voorbereiding op de cursus zal er 1-2 maanden voorafgaand een AWLS tekstboek thuisgestuurd worden.

Klik hier voor een routebeschrijving naar de cursuslocatie in Soest.

 

Algemene voorwaarden

Bij boeking van een AWLS cursus gaat een toekomstig cursist akkoord met onze algemene voorwaarden. Bekijk deze hier.

 

 

Curriculum

Ongeveer de helft van het curriculum bestaat uit praktijksessies die plaastvinden in de buitenlucht. Hierbij zal in kleine groepen vaardigheden geoefend worden zoals het spalken van fracturen, het vervoeren en evacueren van een patient, communicatie en het navigeren in de wildernis. Daarnaast zullen scenario’s geoefend worden. Deze vaardigheden komen samen in het praktisch examen.

De andere helft zal bestaan uit theorielessen waarbij de volgende onderwerpen de revue zullen passeren.

 • Patient assesment
 • Hyperthermie
 • Hypothermie en bevriezing
 • Duikgeneeskunde
 • Verdrinking
 • Navigatie
 • Dieren- en insektenbeten op land of in zee
 • Lawinekunde
 • HEENT (Head, Eye, Ear, Nose, Throat)
 • Hoogteziekte
 • Water desinfectie en purificatie
 • Blikseminslag
 • Wond- en fractuur management
 • Infectieziekten
 • Samenstellen van medicijnkoffer
 • Infectieziekten
 • Internistische noodsituaties
Ter voorbereiding op de cursus zal er AWLS tekstboek thuisgestuurd worden. Om de cursus succesvol te doorlopen is het noodzakelijk het boek thuis te bestuderen. De cursus wordt afgesloten met een theorie examen.
 

Diploma

Certificering zal geschieden wanneer een deelnemer naar tevredenheid het praktijk en theorie examen heeft doorlopen. Gedurende de lezingen en praktijksesies geldt een aanwezigheidsplicht. 
 

 

Sponsoring

Accreditatie

Accreditatie is door ABAN verleend voor alle medische specialismen (inclusief huisartsgeneeskunde). Na het succesvol afronden van de cursus ontvangt u 18 punten voor bij- en nascholing. In Belgie is de cursus geaccrediteerd voor 9.5 CP bij het RIZIV.

Voor deelnemers uit ander landen geldt dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het aanvragen van de nascholingspunten bij de eigen nationale instantie. In het verleden is dit geen probleem geweest voor deelnemers uit Belgie, Duitsland en Frankrijk. We zijn bezig de AWLS cursus Europees geaccrediteerd te krijgen.

Benefiet

Instructeurs

Huidige instructeurs van de AWLS cursus Nederland actief bij Outdoor Medicine.

Maybritt Kuypers, SEH-arts KNMG

Lauke Bisschops, SEH-arts KNMG

Anne Brants, SEH-arts KNMG

Wouter Jetten, SEH-arts i.o.

Michiel van Veelen, SEH-arts i.o.

Joost ten Brinke, Chirurg i.o.

Nelleke Ernsting, Militair arts

Marieke Donker, SEH-arts KNMG

Edith Kortekaas, Anesthesioloog

Vincent de Groot, Huisarts

Mirjam Visser, SEH-arts KNMG

Alex Glasbergen, Militair arts

Myriam Postuma, Anesthesioloog 

Kris Walpot, SEH-arts i.o.

Bart Hendriks, Internist-intensivist

Floris van den Berg, Huisarts

Marloes Bolman, Anesthesioloog


Programma