Outdoor Medicine

Menu

AWLS - Ardennen '14

Prijs: € 1,010

Periode: 20-09-2014 t/m 22-09-2014

Beschikbaar aantal plaatsen: 0 van de 28

Inclusief 3 nachten onderdak, alle maaltijden en cursusboek

Inleiding

De Advanced Wilderness Life Support (AWLS) cursus is gericht op alle (para)medici met een interesse voor voor wildernis en buitensporten. Eerdere kandidaten van de cursus waren o.a. SEH-artsen, huisartsen, anesthesiologen, chirurgen, militair artsen, tropenartsen en nog vele anderen.

De AWLS  heeft als doel om medische professionals competentie te geven waarmij effectief medische (nood)situaties in een setting met (zeer) beperkte middelen het hoofd kunnen bieden. Hiervoor worden de deelnemers geschoold in het voorkomen, diagnosticeren, behandelen en eventueel evacueren van patienten met een medische of traumatische noodsituatie.

De cursus is ontwikkeld door de Universiteit van Utah en is sindsdien enorm gegroeid in populariteit en wordt aangeboden over de hele wereld. De AWLS cursus is dan ook de gouden standaard op het gebied van de wildernis- en expeditiegeneeskunde training.

Let op: Met deze editie gaat Outdoor Medicine over de grens naar de Belgische Ardennen. Gezien de reistijd zal ondanks dat de cursus begint op zaterdagochtend de accomodatie van vrijdag op zaterdag inclusief de prijs zijn.

Voor deze cursus zijn 30 plekken beschikbaar.

 

Praktische informatie

De AWLS is een driedaagse cursus en kost 985,- Euro voor de variant in Nederland en 1010,- Euro voor de variant in de Belgische Ardennen.

 

Soest - Nederland

De cursus vindt plaats in en rondom het terrein van het Stayokay Hostel Soest, gelegen in een bosrijke omgeving met de Soester Duinen op steenworp afstand.

Bij de kosten inbegrepen zijn twee overnachtingen in 4 tot 6 persoonskamers in een jeugdherberg, alle maaltijden en tussendoortjes gedurende de cursus, gebruik van materialen, een cursusboek en een internationaal erkend AWLS certificaat. Ter voorbereiding op de cursus zal er voor de cursus een AWLS tekstboek thuisgestuurd worden.

Klik hier voor een routebeschrijving naar de cursuslocatie in Soest.
 

 

 

Sechery/Redu - Belgische Ardennenardenneshotel2

De cursus vindt plaats in en rondom het terrein van het langoed ‘Sech’Ry’ ,gelegen aan de rand van het grootste aaneengesloten bos van Europa.

Bij de kosten inbegrepen zijn drie overnachtingen in 2 tot 4 persoonskamers in het zeer indrukwekkende gerenoveerde landhuis, alle maaltijden en tussendoortjes gedurende de cursus, gebruik van materialen, een cursusboek en een internationaal erkend AWLS certificaat. Ter voorbereiding op de cursus zal er voor de cursus een AWLS tekstboek thuisgestuurd worden.

De cursus in de Ardennen begint op zaterdagochtend, echter gezien de reistijd is de overnachting van vrijdag op zaterdag met ontbijt inclusief de prijs. Downoad hier het programma.

Klik hier voor een routebeschrijving naar de cursuslocatie.

 

Algemene voorwaarden

Bij boeking van een AWLS cursus gaat een toekomstig cursist akkoord met onze algemene voorwaarden. Bekijk deze hier.

 

 

Curriculum

Ongeveer de helft van het curriculum bestaat uit praktijksessies die plaastvinden in de buitenlucht. Hierbij zal in kleine groepen vaardigheden geoefend worden zoals het spalken van fracturen, het vervoeren en evacueren van een patient, communicatie en het navigeren in de wildernis. Daarnaast zullen scenario’s geoefend worden. Deze vaardigheden komen samen in het praktisch examen.

De andere helft zal bestaan uit theorielessen waarbij de volgende onderwerpen de revue zullen passeren.

 • Patient assesment
 • Hyperthermie
 • Hypothermie en bevriezing
 • Duikgeneeskunde
 • Verdrinking
 • Navigatie
 • Dieren- en insektenbeten op land of in zee
 • Lawinekunde
 • HEENT (Head, Eye, Ear, Nose, Throat)
 • Hoogteziekte
 • Water desinfectie en purificatie
 • Blikseminslag
 • Wond- en fractuur management
 • Infectieziekten
 • Samenstellen van medicijnkoffer
 • Infectieziekten
 • Internistische noodsituaties
Ter voorbereiding op de cursus zal er AWLS tekstboek thuisgestuurd worden. Om de cursus succesvol te doorlopen is het noodzakelijk het boek thuis te bestuderen. De cursus wordt afgesloten met een theorie examen.
 

Diploma

Certificering zal geschieden wanneer een deelnemer naar tevredenheid het praktijk en theorie examen heeft doorlopen. Gedurende de lezingen en praktijksesies geldt een aanwezigheidsplicht. 
 

 

Sponsoring

Accreditatie

Accreditatie is door ABAN verleend voor alle medische specialismen (inclusief huisartsgeneeskunde). Na het succesvol afronden van de cursus ontvangt u 18 punten voor bij- en nascholing. In Belgie is de cursus geaccrediteerd voor 9.5 CP bij het RIZIV.

Voor deelnemers uit ander landen geldt dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het aanvragen van de nascholingspunten bij de eigen nationale instantie. In het verleden is dit geen probleem geweest voor deelnemers uit Belgie, Duitsland en Frankrijk. We zijn bezig de AWLS cursus Europees geaccrediteerd te krijgen.

Benefiet

Instructeurs

Huidige instructeurs van de AWLS cursus Nederland actief bij Outdoor Medicine.

Maybritt Kuypers, SEH-arts KNMG

Lauke Bisschops, SEH-arts KNMG

Anne Brants, SEH-arts KNMG

Wouter Jetten, SEH-arts i.o.

Michiel van Veelen, SEH-arts i.o.

Joost ten Brinke, Chirurg i.o.

Nelleke Ernsting, Militair arts

Marieke Donker, SEH-arts KNMG

Edith Kortekaas, Anesthesioloog

Vincent de Groot, Huisarts

Mirjam Visser, SEH-arts KNMG

Alex Glasbergen, Militair arts

Myriam Postuma, Anesthesioloog 

Kris Walpot, SEH-arts i.o.

Bart Hendriks, Internist-intensivist

Floris van den Berg, Huisarts

Marloes Bolman, Anesthesioloog


Programma